Glöm inte företagarnas barn

Telavoice, blogg, två små barn ritar

Dela inlägget i sociala medier

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Glöm inte företagarnas barn

Företagande är en stor passion för oss på Telavoice och för oss så handlar det inte om att plocka in massor av riskkapital och göra en stor exit så snabbt som möjligt.

Det handlar INTE heller om alla de stora riskkapitalpumpade bolagen som ska börsnoteras som fyller löpsedlarna på startupsajterna varje dag.

Det handlar om alla de företagare som har en dröm om att styra sin egen tid, få arbeta med sin passion och är väldigt duktiga på sitt hantverk.

Företagen som mot alla odds lyckats överleva i 20 år och om människorna bakom dem. Vi brinner för vanliga företagare som driver hantverkarfirmor, blomsteraffärer och lokala restauranger.

Detta är trots allt 99% av alla företag i Sverige som vi pratar om. De vanliga människorna med de vanliga företagen.

Detta är en hyllning till er!

Många företagare jobbar betydligt mer än vad de anställda gör. Jag känner åtskilliga företagare som arbetar 16 timmar om dagen för att få företaget att gå runt, för att kunna betala in skatt, arbetsgivaravgift och moms den 12e och lönerna till de anställda den 25e.

Det gör inget för man jobbar med sin passion, för sin egen skull och man har stora drömmar och mål vad ens företag en dag ska bli.

Hundåren

Om du inte säljer så finns det inga pengar. Det är en regel som gäller för de flesta företag. Som nystartat företag så vet man att de tre första åren är de mest kritiska.

Det är då många avstår från att ta ut lön, man ger sina sista pengar till skatteverket för att staten ska ha sitt först.

33% av företagen som startas kommer att läggas ned inom 3 år från att de startas. Affärsidéen håller inte, man kan inte sälja tillräckligt bra, likviditetsbrist, man orkar inte längre.

Tänk då på företagaren och dess barn. Hur mycket har de avstått under de åren för att försöka få företaget att överleva?

Företagarnas barn

Att starta företag när man är förälder innebär att man tar en risk för att långsiktigt få mer tid och pengar över till sin familj. Man har lagt undan pengar för att klara sig ett tag utan lön. Man är beredd att offra all sin fritid för att få drömmen att bli verklighet.

I många fall så håller inte planen, försäljningen är lägre, kostnaderna högre och budgeten spricker.

Många företagares barn växer upp under hundåren med föräldrar som inte lyckats få sitt företag lönsamt än. Föräldrarna sliter dygnet runt för att få företagets och familjens ekonomi att gå runt.

Barnen med föräldrar som måste jobba hela tiden och de som tidigt får lära sig att ta ansvar för sig själva, sina syskon och att hjälpa till på företaget. Detta är barn till företagare som inte har råd eller möjlighet att ta ledigt mer än någon vecka för att företaget klarar sig inte utan dem än.

Utomlandsresan som klasskompisarna åkt på är bara en dröm långt långt borta. Föräldrarna måste avstå sin egen lön för att personalen och skatteverket ska ha sina pengar först. Barnen som får använda sina trasiga skor ett tag till tills föräldern kan ta ut lön nästa gång.

Vi vill därför hylla alla de människor som vågar. De företagare som sliter för att nå sina mål. Alla barnen som växer upp under hundåren.

Telavoice finns för er! De vanliga företagarna!

Man kan klippa ett får många gånger men bara flå det en gång

Vi på Telavoice känner att det är nog. Företagen behöver lägre skatter och bättre villkor!

Missförstå mig rätt, jag är inte emot skatt och vill att vi alla ska bidra till ett fungerande samhälle. Men det går att klippa ett får många gånger men bara flå det en gång. Många företag överlever inte att bli flådda.

Jag vill se en förändring i attityd från samhället, våra politiker och vår utbildning. Jag vill att vi alla ska få lära oss att sälja i tidig ålder, att skattepolitiken ska vara lika där höga skatter kännetecknas av att samhället försöker minska det man beskattar som alkohol och tobak. Att sänka skatter på det man vill ska utvecklas i samhället som arbete och företagande.

Enligt den kända nationalekonomen Ibn Khaldun så minskar samhällets intäkter över ett visst skattetryck (Se https://sv.wikipedia.org/wiki/Lafferkurvan) och jag anser att ett minskat skattetryck på arbete, företagande och entreprenörskap är av största vikt för vårt samhälle.

Denna artikel är en remake på en artikel jag publicerade för några år sedan på Företagande.se och originalet kan du läsa här: https://www.foretagande.se/debatt/glom-aldrig-entreprenorernas-barn

 

Timmi Jofur

VD och grundare – Telavoice telefoni för företagande

Nyfiken på mer läsning?

Telavoice, blogg, två små barn ritar
Företagande

Glöm inte företagarnas barn

Glöm inte företagarnas barn Företagande är en stor passion för oss på Telavoice och för oss så handlar det inte om att plocka in massor

Telavoice, blogg, grå ringklocka
Företagande

Hur mycket är din tid värd?

Hur mycket är din tid värd? Begreppet tid är grundläggande dimension i vår tillvaro som beskriver vad som skett, vad som sker nu och vad

Let's talk!

Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss så fort som möjligt

Vi använder cookies. Genom att använda vår hemsida accepterar du hanteringen av dessa enligt rådande Integritetspolicy