Jan Stenbeck (1942-2002) – En hyllning

Telavoice, Jan Stenbeck, fåglar flyger över träd

Dela inlägget i sociala medier

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email


Jan Stenbeck (1942-2002) – En hyllning

Få människor har lyckats bryta ett monopol på samma starka sätt som Jan Stenbeck gjorde när han bröt telefonimonopolet från statliga Televerket (senare Telia).

Han hade en unik förmåga att förutse möjligheter med ny teknik och att skapa affärsmöjligheter av en snabb spridning av telefonin.

Inte ens de största aktörerna i världen trodde att utvecklingen av mobiltelefonin skulle bli så rasande snabb som den blev. Jan Stenbeck kämpade hårt för att bryta monopolet och att privata aktörer skulle få driva mobilsystem på samma villkor som statliga Televerket.

Både Televerket och Ericsson som samarbetade väldigt nära varandra kämpade med näbbar och klor för att grusa Stenbecks planer att få tillstånd att automatiskt koppla sina samtal till det fasta telenätet. Något de lyckades med tills 1981 när dåvarande regering gav Comvik tillstånd.

SVT har gjort en dokumentär i 3 delar om Jan Stenbeck som jag rekommenderar alla att se. Den finns fortfarande att se på Youtube för den som är intresserad.

Pionjär, Monopolbrytare och rebell

För oss på Telavoice så är Jan Stenbeck en stor förebild. Han genomförde något som många ansåg var omöjligt. Han var rebellen som gav sig på de stora och vågade utmana de etablerade bolagen och monopolen.

Han såg till så att Sverige blev ett föregångsland inom mobiltelefoni och skapade nya affärsmodeller för att förbättra för kunder, återförsäljare och anställda.

Han byggde upp en företagskultur som levde kvar inom koncernen långt efter hans död och som jag själv har upplevt under mina fyra år inom Kinnevik-koncernen.

Enligt människor jag pratat med så är kulturen död, andan finns inte kvar längre och det kanske inte är så konstigt då bolaget nästan blivit lika stort som de företagen man en gång ville konkurrera med. Bolag har gått samman och det är alltid svårt att få två bolags kultur att bli en.

För vem finns Telavoice?

När du ska välja en mobiloperatör till ditt företag så kan du såklart välja någon av de stora börsnoterade giganterna. Det finns flera olika operatörer att välja på baserat på behov, plånbok, tycke och smak.

Det säkraste alternativet är att ta en av de största. De rekryterar VDs från varandra, styrs av riskkapitalet och börsen.

Ett annat alternativ kan vara att ta någon av uppstickarna. Det finns de som har riskkapital i ryggen att bränna. De som nominerar sig själva till massvis av tävlingar. De som ska digitalisera bort sin relation med dig som kund.

Bortom börsens giganter och riskkapitalstyrda telekomstartups så finns Telavoice – Telefoni för företagande.

Vi har startat en mobiloperatör i Telias nät, med eget kapital som vi själva har jobbat ihop. Mycket på samma sätt som de flesta som startar företag gör.

De satsar sina egna pengar, tid, blod, svett och tårar för att få jobba för sig själv. Utan att börsen, riskkapitalet och chefen bestämmer hur bolaget ska drivas.

Digitalt i all ära

Vi digitaliserar allt vi kan precis som alla andra och ligger i teknikens framkant men vi vill aldrig göra det på bekostnad av dig som kund. Den personliga kontakten och relationen med dig som kund är varför vi finns.

Du har en kontaktperson hos oss som hanterar alla ärenden som rör dina affärer med oss. En personlig relation som bara blir starkare med åren. Vi kommer aldrig att koppla bort dig till fakturaavdelningen eller den tekniska supporten.

Din kontaktperson äger problemet och är ansvarig för lösningen. Allt för att spara tid och energi för dig som kund.

Vi har valt Telias nät för att våra kunder finns över hela Sverige och vi vill säkerställa bästa tänkbara täckning.

För vi vet att företag finns över hela Sverige och inte bara i Stockholms innerstad.

Telavoice är en vanlig mobiloperatör, för vanliga företagare över hela Sverige

 

Vid pennan

Timmi Jofur

Vd och Grundare

Telavoice – Telefoni för företagande

Nyfiken på mer läsning?

Telavoice, blogg, två små barn ritar
Företagande

Glöm inte företagarnas barn

Glöm inte företagarnas barn Företagande är en stor passion för oss på Telavoice och för oss så handlar det inte om att plocka in massor

Telavoice, blogg, grå ringklocka
Företagande

Hur mycket är din tid värd?

Hur mycket är din tid värd? Begreppet tid är grundläggande dimension i vår tillvaro som beskriver vad som skett, vad som sker nu och vad

Let's talk!

Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss så fort som möjligt

Vi använder cookies. Genom att använda vår hemsida accepterar du hanteringen av dessa enligt rådande Integritetspolicy